Przekręt w ASO Skody-nowy soft do LPG - dotrysk benzyny!!!
Zwiń
X
-
Irde, jakie były objawy na początku? Ostatnio sporo jeżdzę na LPG i już dwa razy z rzędu silnik mi zgasł krótko po przełączeniu na gaz i na wolnych obrotach (czekam na otwarcie bramy). Raz zaczęły bardzo silnie falować (tak od 400 do 1400) i zdechł, dzisiaj z kolei zdechł tak po prostu (ale też na wolnych obrotach). Na benzynie to się nigdy nie zdarzyło. Przez ostatni 3 miesięce miałem generalnie spokój, nie wiem co jest znowu grane.Zamieszczone przez IrdeProponuję zadać dodatkowe pytanie, kto miał wymieniane genialne wtryskiwacze i przy jakim przebiegu. Ja przy 13 tys. - wszystkie cztery.Zamieszczone przez cezaryaksumCzy komuś na forum wypaliło gniazda zaworowe lub miał uszkodzoną głowice w BSE?
Komentarz
-
-
nobody, Wtryski wymieniają jak masz nie równą pracę na biegu jałowy i do tego błąd wypadania zapłonów ( stwierdzają po podpięciu do VAS-a ) , a na benzynie jest wszystko OK i wypadania zapłonów nie ma . Przynajmniej u mnie tak było i sami się zaoferowali z wymiana .Padł jeden wtryskiwacz i wytrzymał 20 tys , reszta była OK , wymienili wszystkie .
Komentarz
-
-
Panowie.
To jest tak prosty silnik a instalacje LPG są w tej chwili tak dopracowane że to musi działać dobrze i bezproblemowo!
Pieprzcie tą dziwną gwarancję i poprawcie te instalacje w niezależnych serwisach. Chce Wam się pierdzielić z głombami robiącymi z Was idiotów dla paru groszy? Po co? Nie lepiej cieszyć się nowym samochodem i przypominać sobie o instalacji LPG tylko podczas tankowania?
Serio, nie rozumiem Was.
[ Dodano: Pią 24 Maj, 13 10:20 ]
Masz pewnie problem z podciśnieniem. Miałem podobnie jak przewód podciśnienia był nieszczelny. Nie ma to nic wspólnego z gazem tyle że na benzynie jest to mniej widoczne.Zamieszczone przez nobodyIrde, jakie były objawy na początku? Ostatnio sporo jeżdzę na LPG i już dwa razy z rzędu silnik mi zgasł krótko po przełączeniu na gaz i na wolnych obrotach (czekam na otwarcie bramy). Raz zaczęły bardzo silnie falować (tak od 400 do 1400) i zdechł, dzisiaj z kolei zdechł tak po prostu (ale też na wolnych obrotach). Na benzynie to się nigdy nie zdarzyło. Przez ostatni 3 miesięce miałem generalnie spokój, nie wiem co jest znowu grane.Zamieszczone przez IrdeProponuję zadać dodatkowe pytanie, kto miał wymieniane genialne wtryskiwacze i przy jakim przebiegu. Ja przy 13 tys. - wszystkie cztery.Zamieszczone przez cezaryaksumCzy komuś na forum wypaliło gniazda zaworowe lub miał uszkodzoną głowice w BSE?
Komentarz
-
-
Nic dodać nic ująćZamieszczone przez dudek_tPanowie.
To jest tak prosty silnik a instalacje LPG są w tej chwili tak dopracowane że to musi działać dobrze i bezproblemowo!
Pieprzcie tą dziwną gwarancję i poprawcie te instalacje w niezależnych serwisach. Chce Wam się pierdzielić z głombami robiącymi z Was idiotów dla paru groszy? Po co? Nie lepiej cieszyć się nowym samochodem i przypominać sobie o instalacji LPG tylko podczas tankowania?
Serio, nie rozumiem Was.
!!!!!!!!
Ale taka już nasza polska mentalność i wiara w "gwarancje" :lol: !!!!!
Typowy objaw za niskiego ciśnienia na listwie.Zamieszczone przez nobodyOstatnio sporo jeżdzę na LPG i już dwa razy z rzędu silnik mi zgasł krótko po przełączeniu na gaz i na wolnych obrotach (czekam na otwarcie bramy)
Najczęściej objawem padania wtrysków LPG jest pojawienie sie błędu - wypadanie zapłonów.
Komentarz
-
-
Kupując nowy samochód w cenie masz juz doliczony haracz za gwarancję,... a ja nie rozumiem dlaczego mamy odpuszczać osiołkom z aso i wydawać złotówki w innych firmach w okresie gwarancji.Zamieszczone przez dudek_tPanowie.
Serio, nie rozumiem Was.
Z głąbami trzeba walczyć , a nie odpuszczać im :twisted:
Aso lubię, nawet bardzo... omijać szerokim łukiem :lol:
Komentarz
-
-
Panowie Irde, yunior81, Wojtenio, dudek_t (przepraszam jeśli kogoś pominąłem) wielkie dzięki za odpowiedź. Zgłoszę w ASO przy najbliższej okazji - na razie miałem taka sytuację 2 razy i tylko krótko po uruchomieniu silnika (zawsze na LPG). W drodze - na światłach obroty raczej nie falują (bywa na LPG, że są troszkę mniejsze niż przepisowe), auto nie gaśnie (odpukać...).Zamieszczone przez yunior81Typowy objaw za niskiego ciśnienia na listwie.
Najczęściej objawem padania wtrysków LPG jest pojawienie sie błędu - wypadanie zapłonów.
Komentarz
-
-
dekle w tym LR i ASO. To można do sądu podać. To tak jak kiedyś VW w jednostkach 1.4 tsi 160 koni (kompresor plus turbo) na przeglądach (akcji serwisowej) zmiejszał moc silnika w sofcie, żeby nie pękała głowica czy coś w ten deseń, bo była wadliwa fabrycznie w tym silniku. Wkłądają instalki wadliwe i niedostosowane, powinni zrobić wymianę wtrysków na mocniejsze, a nie z ludzi idiotów robić. Nie dajcie się :wink:
p.s. innym przykładem jest akcja na piezowtryski w 2.0 tdi pd 170 ps, gdzie długoooo skoda nie chciała zrobić akcji serwisowej na to, aż się przemogła
Komentarz
-
-
Trzęsie mnie jak słyszę takie wypowiedzi w kontekście nowego softu z dotryskiem. Gdybym myślał tak jak kolega to bym jeździł rowerem lub Tico na gaz. Moja Octavia miała być oszczędna i niezawodna również na autostradzie - teraz okazuje się że nie jest ani oszczędna ani niezawodna co od czasu wgrania nowego softu przyprawia mnie o białą gorączkę.Zamieszczone przez ramzes306tu chodzi tylko i wyłącznie o wydłużenie żywotności silnika. jak kupuje sie auto z lpg to liczymy na oszczędności wiec nie jeździ sie po 160 km/h codziennie. jeździsz do 120 km/h jest oszczędnie (moje auto spala przy takiej jeździe 8 - 8,5 litra LPG - na zmienionej mapie)
Komentarz
-
-
No bez jaj. Oszczędza się w każdych warunkach, czy to 90km/h czy 140 i szybciej.Zamieszczone przez ramzes306jak kupuje sie auto z lpg to liczymy na oszczędności wiec nie jeździ sie po 160 km/h codziennie. jeździsz do 120 km/h jest oszczędnieSkoda Octavia II 1.6 Mint 2008 LPG (@STAG)
FSO Polonez Caro Plus 1.6 GSi 1999 LPG
Komentarz
-
-
ale do 120 jeszcze bardziej oszczedzasz.
btw.
a ja kolejnym nabywcom pragne zwrócic uwage na 1.6 ale TDI. silnik naprawde zaskoczyl mnie nieskim spalaniem po miescie (w granicach 6L) z kolei jezli wyjedzie sie za miasto od razu spada do okolo 5/100
przy jezdzie autostradowej to okolice 5,6-6,2
problemow z dpf po 40tys nie mam zadnych
po czipie pali podobnie a fruwa
Komentarz
-
-
No, a ~90 to jeszcze więcejZamieszczone przez xtremesystemsale do 120 jeszcze bardziej oszczedzasz
Jak dla mnie, to w przypadku auta z instalacją gazową, praca na benzynie jest możliwa w takich przypadkach:
- zimny silnik, temp. płynu nie osiągnęła progu przełączenia,
- brak gazu,
- sytuacja awaryjna,
- ręczne przełączenie / wyłączenie instalacji przez użytkownika.
To, co teraz odwala SAP i LR to jakaś kpina z ludzi. Dobrze, że nie mam instalki od nich
Skoda Octavia II 1.6 Mint 2008 LPG (@STAG)
FSO Polonez Caro Plus 1.6 GSi 1999 LPG
Komentarz
-
-
A jak stoi to dopiero "mało pali" ....Zamieszczone przez Andrzej.PNo, a ~90 to jeszcze więcej
Zamieszczone przez Andrzej.PJak dla mnie, to w przypadku auta z instalacją gazową, praca na benzynie jest możliwa w takich przypadkach:
- brak gazu,
- sytuacja awaryjna,
Komentarz
-
-
Znajac stan umysłu ludzi z SAP i LR każda jazda na LPG jest "sytuacją awaryjną" wymagającą przełączenia na PB :diabelski_usmiechZamieszczone przez Andrzej.PNo, a ~90 to jeszcze więcejZamieszczone przez xtremesystemsale do 120 jeszcze bardziej oszczedzasz
Jak dla mnie, to w przypadku auta z instalacją gazową, praca na benzynie jest możliwa w takich przypadkach:
- brak gazu,
- sytuacja awaryjna,
To, co teraz odwala SAP i LR to jakaś kpina z ludzi. Dobrze, że nie mam instalki od nich
Pozdrawiam
Northeusz
Komentarz
-
Komentarz